#

Naše biljke

Maleni dio naše ponude
img

Alpski jaglac

Jaglace sadimo u kasnom zimskom ili ranom proljetnom periodu u cvjetna korita, ukrasne posude ili u gredice i na grobove. Jaglaci su pravi partneri za, paprati, kukurijek, begonije, vodene perunike ...

img

Gazanija

Gazanija raste na sunčanim mjestima s toplim uvjetima. Što više sunca dobijete, to bolje cvjetanje dođe na svoje. Idealni su vrtni kreveti s punim suncem ili prednji vrtovi. Kamenjari i zidovi osiguravaju slične uvjete. Biljke koje se uzgajaju u kadama preferiraju balkone okrenute prema jugu ili nezasjenjene terase. Sjaj je raskoši cvijeća od podnevnog zlata. Veliki cvjetovi u obliku čaše sjede na otprilike 15 centimetara dugim stapkama.

img

Jaglac

Pri kraju zime i u rano proljeće razveseljavaju nas, jaglaci (Primula). Ime potječe od latinske riječi primus što znači prvi te se odnosi na rano cvjetanje. Primula je opširan rod jednoljetnima, dvoljetnima i zeljastih trajnica među kojima je uvijek nekoliko zelenih vrsta. Sve vrste imaju listove prizemnih rozeta, cvjetovi su cjevasti i zvonasti, ali i trbušasti i na vrhu široko otvoreni.

img

Mačuhica

Spada u skupinu dvogodišnjeg cvijeća jer joj se životni vijek odvija tijekom dviju kalendarskih godina. U prvoj se razvija lisna rozeta, a u drugoj maćuhica cvate i stvara sjeme. Vrlo je otporna na niske temperature te stoga predstavlja pravu vrijednost na gredici zimi, kada ostale vrste ne uspijevaju. Sadi se u jesen nakon uklanjanja ljetnica. Najširu primjenu maćuhice nalazimo na gredicama, prozorskim sandučićima, visećim posudama te na grobljima.

img

Pelargonija

Pri uzgajanju pelargonija treba prvenstveno voditi računa o dovoljno svijetla i dobroj propusnosti zemlje u koju se sade. Treba ih staviti na mjesto koje ima dovoljno sunca. Posaditi ih u humusnu zemlju koja bi trebala biti rastresita kako ne bi predugo zadržavala vodu. Između zalijevanja neka se zemlja malo prosuši (popipajte je i kad osjetite da je na oko 1 cm ispod površine suha tek onda zalijte).

img

Multiflora/krizantema

Prodaja krizantema u našim krajevima je većim dijelom vezana uz Dan Svih Svetih, odnosno uz odlazak na groblje Kod nas možete kupiti multiflore i krizanteme u više boja i vrsta po vrlo povoljnim cijenama na veliko i malo. Također možete rezervirati u naprijed količinu koju bi trebali te si tako osigurali sve boje u dovoljnim količinama.Dan svih svetih - Multiflore i Krizanteme će ponovno, kao simbol prolaznosti, smrti i žaljenja biti izraz poštovanja prema našim najmilijima koji su preminuli.

Gdje smo

Ludbreg je grad u Podravini (sjeverozapadna Hrvatska) na lijevoj obali rijeke Bednje, 25 km jugoistočno od Varaždina na magistralnoj cesti Varaždin - Koprivnica. Smješten je podno obronaka Kalničkog gorja a nalazi se na nadmorskoj visini od 157 m. Iz Ludbrega vodi 6 cestovnih pravaca. Podravska cesta prema Varaždinu i Koprivnicu ima super regionalno značenje. Pravac dolinom Bednje prema Varaždinskim Toplicama i Novom Marofu veže se na Magistralnu cestu Zagreb - Varaždin (regionalno značenje). Pravci subregionalnog značenja su prema Legradu (donjem Međimurju), Prelogu, a nije bez značenja ni pravac prema kalničkim selima.